N

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Neuropatia

 

Neuropatialla tarkoitetaan ääreishermoston toimintahäiriöitä. Oireisiin kuuluu muun muassa puutumista, kihelmöintiä, polttelua, tunnottomuutta tai hermokipua. Useimmiten sitä esiintyy alaraajoissa tai käsissä.
NSAID 


Tulehduskipulääkkeillä tarkoitetaan lääkkeitä, joilla on tulehdusta rauhoittava eli anti-inflammatorinen ja kipua lievittävä vaikutus. Joskus tulehduskipulääkkeistä käytetään englanninkielisestä nimestä tulevaa lyhennettä NSAID, joka tulee sanoista non-steroidal anti-inflammatory drug.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa mahan ärsytystä. Joskus ne voivat vaikuttaa myös munuaisten toimintaan. Mitä kauemmin niitä käyttää, sitä todennäköisemmin ne aiheuttavat, joko lieviä, mutta joskus myös vakavia sivuoireita. Monia lääkkeitä ei saa käyttää tulehduskipulääkkeiden kanssa, sillä yhteiskäyttö voi vaikuttaa siihen, miten lääke imeytyy tai poistuu elimistöstä. Siksi on tärkeää tarkistaa tulehduskipulääkkeen sopivuus aina lääkäriltä. Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa vaurioita sekä ohut- että paksusuolen alueella, vatsahaavan ja suoliston verenvuotoa sekä sydänoireita. Yli 65-vuotiaiden sekä suolisto-oireista kärsivien tulee käyttää tulehduskipulääkkeitä hyvin varovaisesti ja tarvittaessa on harkittava vatsansuojalääkkeiden käyttöä.