Harvinaisia-lehti -> 2013 -> Vertaistukija kuuntelee ja rohkaisee
http://harvinainenreuma.fi/uploads/images/vertaistuki1.jpg

Myötäelämisen taitoa: Vertaistukija kuuntelee ja rohkaisee

 Suomen Reumaliiton kouluttamat harvinaisten vertaistukijat kokoontuivat tammikuussa jatkokoulutukseen. Alun perin näitä sitoutuneita vapaaehtoisia kutsuttiin "tukihenkilöiksi". Nyt on otettu käyttöön nimike "vertaistukija", joka kuvastaa paremmin heidän rooliaan vertaistoimijoina. Monet heistä ovat olleet mukana jo kymmeniä vuosia, mutta motivaatio jatkaa on yhä korkealla. Uusiakin toimijoita toivotaan mukaan.
– Silloin kun itse sain Behcet-diagnoosin, olisin halunnut soittaa vertaistukijalle. Koska sellaista henkilöä ei vielä ollut, päätin itse ryhtyä sellaiseksi, kertoo Taina Laine
Puheluja toivotaan lisää. Osa saa muutaman puhelun vuodessa. Nämä harvinaiset yhteydenotot ovat sitäkin tärkeämpiä. Vertaistukijat ovat säästyneet häirikkösoitoilta.
– Myöhäisvaiheen borrelioosiin liittyen tulee joitain kymmeniä soittoja vuodessa. Tämä johtuu siitä, että punkkien levittämästä sairaudesta kerrotaan paljon mediassa, sanoo Anja Lappalainen.
– Omalla kohdallani kännykkään siirtyminen on lisännyt yhteydenottajien määrää, koska minut tavoittaa paremmin kuin lankanumerosta, kertoo MCDT:tä sairastava Maija Simola.

Yhteyden ottaminen on tehty helpoksi
Aiemmin kokeiltiin päivystysaikoja, jotka ilmoitettiin Reuma-lehdessä ja diagnoosiryhmäkohtaisissa kirjeissä. Palvelu ei kuitenkaan tavoittanut tukea tarvitsevia, joten siitä päätettiin luopua. Nykyisin vertaistukijoista tiedotetaan omalla nimellään ja yhteystiedoillaan ilman erillistä soittoaikaa. Muutamat vertaistukijat ovat myös ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa. 
– Puhelimessa keskustelu on itselleni luontevampaa, koska sähköpostissa voivat painotukset ja sävyt jäädä tunnistamatta. Silti sähköposti toimii joidenkin kohdalla ensikontaktin saamisessa, toteaa Seija Kyykoski.

Moni saattaa löytää tukea verkon keskustelupalstoilta ja facebook-ryhmistä. Kuuntelevalle korvalle langan toisessa päässä on kuitenkin yhä tilaus.

Läsnä ihmisenä ihmiselle
Kaikki jatkokoulutukseen osallistuneet vertaistukijat rohkaisevat ihmisiä ottamaan yhteyttä. Osana koulutusta muotoiltiin uusi ilmoitus ryhmäkuvineen ja teksteineen. Palvelusta tiedotetaan myös verkossa. Vertaistukijat tietävät omasta kokemuksestaan kuinka voimaannuttavaa ja helpottavaa on voida keskustella toisen samaa sairautta sairastavan kanssa, etenkin silloin kun voi luottaa, että toimija tietää rajansa, on vaitiolotaitoinen, osaa ja haluaa kuunnella.
– Terveydenhuollon ammattilaiset auttavat sairastunutta hoidon ja kuntoutuksen osalta. Meidän roolimme on olla läsnä ihmisenä ihmiselle, sanoo EDS:ää sairastava Arja Vuoni.

Suomen Reumaliiton kouluttamat harvinaisten vertaistukijat tapasivat tammikuussa Tampereella. Kuva: Mikko Väisänen.

Myötäelämisen taito on keskeistä. Sklerodermaa sairastava Marjukka Nurmela muistuttaa, että vertaistukitoiminta on palkitsevaa myös tekijöilleen.
– Usein puhun soittajien kanssa ihan arkisista asioista ja siitä miten sairauden kanssa voi vähitellen oppia tulemaan sinuiksi. Tuntuu hyvältä, kun puhelin soi ja voi olla avuksi. Siitä saa itsekin paljon, sanoo Marjukka Nurmela.

Teksti: Mikko Väisänen