Diagnoosit -> Inkluusiokappalemyosiitti, IBM

Inkluusiokappalemyosiitti, IBM

ICD-10: M60.8
OMIM: 147421

Muut nimet: Inclusion body myositis, IBM; Sporadic Inclusion Body Myositis, sIBM; Myosit, inclusionskropp. Ruotsiksi: inklusionskroppsmyosit.

Myosiiteista

Sana myosiitti tulee kreikankielen sanoista myo (lihas) ja itis (tulehdus), eli se tarkoittaa lihastulehdusta. Myosiitit ovat autoimmuunisairauksia, joissa kehon immuunijärjestelmä kääntyy toimimaan itseään vastaan sen sijaan, että se suojelisi kehoa ulkopuolisilta hyökkääjiltä. Myosiiteissa hyökkäys kohdistuu lihassoluihin ja aiheuttaa tulehduksia lihaksissa. Tulehdusreaktion seurauksena lihaskudos voi vaurioitua, osa lihassoluista kuolla ja lihaksen supistusvoima vähentyä.

Myosiitteihin kuuluvat polymyosiitti, sitä läheisesti muistuttava dermatomyosiitti sekä inkluusiokappalemyosiitti, josta käytetään myös lyhennettä IBM, joka tulee englanninkielisestä nimestä Inclusion Body Myositis. Inkluusiokappalemyosiitti on yleensä hitaasti kehittyvä luurankolihasten toimintaa heikentävä tulehdussairaus. Se poikkeaa muista myosiiteista sekä taudinkuvan että hoidon osalta.

Kirjoittajat: Jaana Hirvonen Suomen Reumaliitto ry, Mikko Väisänen
Lääketieteellinen asiantuntija: Professori Tom Pettersson HUS, 2015.